Toskánsko

Toskansko

Toskánsko - milé, utešené, vďačné, pôvabné, rozkošné, spanilé, krásne a ľúbezné (ako ho počastoval Karel Čapek) – sa tiahne západným talianskym pobrežím o mesta Carrara až po Capalbio. Dokopy takmer 23 000 km². Nie je to len kolíska európskeho umenia, ale aj jeden z najbohatších talianskych krajov s najvyššou životnou úrovňou. Toskánsko dalo svetu takých velikánov ako Leonardo da Vinci či Michalangelo. Vedeli ste, že spisovná taliančina sa vyvinula práve z toskánskeho dialektu?

Toskansko

Pri návšteve tohto kraja „narazíte“ až na 6 historických miest zapísaných do Unesco. Medzi ne patrí aj historické centrum hlavného mesta Toskánska – Florencia. Vďaka príjemnej klíme ich môžete navštíviť kedykoľvek, ale jar sa považuje za najkrajšie obdobie na návštevu Toskánska. Slnko je ešte znesiteľné, ale krajina je už naplno vymaľovaná. Letá sú suché, zimy mierne a vlhké.

Nezabudnite sa patrične obliecť na návštevu historických pamiatok. V celom Taliansku platí filozofia "Bella Figura" = krásny zovňajšok. Na ulicu vkročia Taliani len upravení. Šortky, obnažené horné polovice tela u mužov či capkajúce šľapky v katedrálach či iných historických zónach preto berú s nevôľou.

V mnohých mestských centrách je doprava obmedzená. Navyše, parkovacích miest je málo. Dávajte pozor na označenie "zona tutelata Inizio". Znamená to začiatok zákazu parkovania.

Toskansko
Toskansko

Tvár Toskánska je výsledkom tvrdej a húževnatej práce mnohých generácií Museli ťažko zápasiť s pôdou, vysekávať tŕnité kroviny, vynášať z polí kamene, aby na nich vysadili vinič a olivovníky. Kameňov tu bolo vždy dosť. Preto sú z nich vystavané celé mestá. Toskánsku sa hovorí aj zelené srdce Talianska.

Ak sa rozhodnete navštíviť Toskánsko na jeseň, zažijete toskánske vinobranie. Môžete putovať od jedného statku k druhému, všade vám ponúknu svoje víno, ovčí syr, domáce údeniny či ďalšie miestne špeciality. Odtiaľto pochádzajú slávne vína ako Brunello, Sassicaia, Tignanello či Solaia. Väčšinou ide o červené vína s jemne hrozienkovou príchuťou.

V septembri, keď sa skončí vinobranie, sa začínajú oberať olivy. Veľké zrelé plody padajú do oranžových sietí rozprestretých pod korunou olivovníka. Za studena lisovaný panenský olivový olej považovali už starí Gréci za hlavný zdroj životnej energie. A naozaj, vedecké rozbory ukázali, že obsahuje množstvo vitamínov, minerálnych látok a pri pravidelnou užívaní výrazne znižuje hladinu cholesterolu v krvi. A práve tieto olivy nájdete v olivovej línii Erbario Toscano Olive Complex.

Toskansko
Toskansko

Ak spomenieme toskánsku gastronómiu, musíme spomenúť aj toskánske vína. Notoricky známe Chianti (suché červené víno) je najstaršou chránenou značkou vína. Toskánska gastronómia je veľmi kvalitná, pretože vychádza z miestnych surovín. Nájdete v nej hlavne olivový olej, paradajku, fazuľu, šunku či rôzne salámy. Za ochutnanie stojí livornská polievka z darov mora (cacciucco), fazuľová kaša (fagioli all´uccelletto) či skvelé gaštany z okolia hôr Amiata. Toskánskou špecialitou je aj masť z mestečka Colonnata, ktorá sa vyrába podľa prastarého receptu. Prezradíme, že hlavnými „ingredienciami“ sú mramor, zmes korenia, cesnak a rozmarín. A čo tak pecorino, pikantný syr, ktorý si najlepšie vychutnáte v Pienze? Neprekvapte sa, ak vám ponúknu obalený v popole alebo orechových listoch.

Zdroj:
1. Catalano, A.: Kulturní srdce Itálie. In: Země Světa. Toskánsko. September 2016. ISSN 1213-8193
2. Dvořák, O.: Podzim v zemi etrusku. In: Země Světa. Toskánsko. September 2016. ISSN 1213-8193
3. Catalano, A.: Agroturistika a jídlo. In. Země Světa. Toskánsko. September 2016. ISSN 1213-8193


distributér  |  erbariotoscano.com  |  e-shop  |  ochrana osobných údajov

COPYRIGHT © 2016 GLAMOUR Slovakia, a.s.